Verlangen

VerlangenOp de snelweg tussen Lyon en Grenoble passeer je vliegveld Saint-Exupéry. Dat vliegveld is als eerbetoon vernoemd naar de Franse schrijver en gevechtspiloot die in 1944 neerstortte en overleed.

Saint-Exupéry dacht na over het mens zijn, over verantwoordelijkheid en de opbouw van de menselijke gemeenschap. In zijn ogen ben je pas mens als je het individu overstijgt, als je mede architect bent van de samenleving en niet alleen de vruchten plukt.

Een van zijn uitspraken is nog steeds actueel:
“Als je een schip wilt bouwen, beveel de mensen dan niet om hout te verzamelen, verdeel het werk niet voor hen, geef geen orders, nee leer hen te verlangen naar de onmetelijke uitgestrektheid van de zee.”

Als ik dit lees realiseer ik me hoe weinig we hier de afgelopen zeventig jaar mee hebben gedaan. We zijn erg druk met onze organisatiemodellen, functieomschrijvingen, contractstukken, voortgangsrapportages, regels, procedures, cao’s en alle ICT-toepassingen die daar bij horen. Soms zijn we zo druk met deze gereedschappen dat we bijna vergeten waar we het allemaal voor doen. Volgens Saint-Exupéry is er in de kern slechts weinig nodig: een heldere, gedeelde visie en geïnspireerde mensen die de ruimte krijgen om verantwoordelijkheid te nemen.

Nu de crisis ons wakker heeft geschud lijkt op sommige plekken het kwartje te zijn gevallen.

  • Er zijn bedrijven die zich expliciet focussen op het bieden van waarde in plaats van kostenreductie en winstmarges.
  • Er zin bouwprojecten waar niet het bestek leidend is, maar het omschreven eindresultaat.
  • Er zijn organisaties die niet langer de interne processen centraal stellen, maar de beleving van de klant en die de mensen aan de basis de ruimte geven om hier invulling aan te geven.
  • Er zijn bouwprojecten waar niet de projectontwikkelaar, maar de klant/eindgebruiker aan het roer staat.

Kortom: hoopvolle ontwikkelingen. Saint-Exupéry had het zeventig jaar geleden al begrepen…

Wat inspireert jou? Wat heb jij nodig om vol enthousiasme het beste uit jezelf te halen?
Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.

Op 18 juni 2015 geplaatst op Corp0Scoop.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.