Heeft Adri Duivesteijn gelijk? En zo ja, moet hij het woonakkoord blokkeren?

Ja. natuurlijk heeft hij gelijk. Nee, de schade van een kabinetscrisis is vele malen groter.

Ja, Adri Duivesteijn heeft gelijk. De keuze voor bij voorbeeld een heffing van 1,7 miljard in plaats van een investeringsverplichting levert niemand iets op. Aan de ene kant wordt het ingeboekt in de schatkist en aan de andere kant lekt het weg aan gederfde belastinginkomsten, kosten van economische stilstand en stijgende vangnetkosten. Intussen stagneert de bouw en niemand investeert meer in kwetsbare wijken.

Heeft minister Blok het dan helemaal fout gedaan? Nee, met zijn onverstoorbaarheid heeft hij meer bereikt dan wie ook sinds de Nota Heerema. Heilige huisjes op links en op rechts zijn gesneuveld. Daarmee is de weg vrij om de perverse prikkels op te ruimen die verantwoordelijk zijn voor de crisis op de woningmarkt.

Moet het Woonakkoord dan geblokkeerd worden? Niet als we daarmee een kabinetscrisis riskeren. Juist nu is het van levensbelang dat er daadkrachtig wordt door geregeerd. Graag op basis van een lange termijn visie. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als het kabinet nu valt. Dan maar 1,7 miljard ‘down the drain’.

Tip voor de volgende keer? Aan de voorkant luisteren naar de experts uit het werkveld en hun visie laten prevaleren boven stokpaardjes uit eigen stal.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.