Waarom is ie zo hoog, die afvalstoffenheffing?

Welkom in het woud van gemeentelijke belastingen

IMAG0719

Rotterdammers betalen een kwart meer voor het schoonhouden van hun stad dan de gemiddelde Nederlander.

Woon- en bouwadviseur Han van Goeverden wil uitleg over die hoge afvalstoffenheffing.

Een schone stad kost in Rotterdam tweeënhalf keer zo veel als in Nijmegen. Het toilet doortrekken is in Zaanstad viermaal zo duur als in Lelystad. Een schone stad kost in Rotterdam tweeënhalf keer zo veel als in Nijmegen. Daarentegen is de onroerend zaakbelasting in Nijmegen weer tweemaal zo hoog als in Rotterdam en bijna drie keer zo hoog als in Den Haag. Welkom in het oerwoud van de gemeentelijke belastingen!

Wonen kost geld. Met je hypotheek of huur, je energie, kabel, telefoon en internet ben je er niet. Gedurende het jaar vallen er diverse rekeningen op de mat. Ongemerkt loopt dat aardig op. En het maakt verschil waar je woont, Blijkt uit het COELO-rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten.

Wanneer je de totale woonlasten vergelijkt, zijn de verschillen tussen gemeentes kleiner. In Tilburg betaal je gemiddeld een bedrag van € 532,– aan gemeentelijke heffingen en in Zaanstad € 805,–. Rotterdam zit met € 738,– iets lager. Voor dat verschil ga je niet verhuizen, maar in Tilburg kan je dus vaker uit eten.

Wat is de relatie is tussen die gemeentelijke heffingen en de daadwerkelijke kosten? Verzakken de riolen in Zaanstad zoveel sneller dan in Lelystad en levert de Rotterdammer twee tot drie keer zoveel huisvuil aan als de Nijmegenaar?

In Rotterdam ontvang je met de jaarlijkse aanslag een foldertje met een overzicht van de tarieven plus instructies hoe je bezwaar kunt maken. De afvalstoffenheffing is een vast bedrag per huishouden. Rioolheffing en onroerend zaakbelasting zijn eigenarenbelastingen gebaseerd op de WOZ waarde.

Uit de begroting van de gemeente Rotterdam blijkt dat rioolheffing en afvalstoffenheffing in principe kostendekkend zijn. De afvalstoffenheffing is tijdelijk iets lager vastgesteld om de woonlasten binnen de perken te houden. De onroerend zaakbelasting gaat naar de algemene middelen.

Rotterdammers betalen 25% meer voor het schoonhouden van de stad dan de gemiddelde Nederlander. Daar krijgen ze een relatief schone stad voor. In het kader van ‘schoon heel en veilig’ is echt een enorme slag gemaakt. Die hoge reinigingsheffing wordt gecompenseerd door een vrij lage OZB aanslag. Niettemin zijn de totale woonlasten in Rotterdam nog altijd 11% hoger dan gemiddeld. Het wonen in Rotterdam is duurder dan in Amsterdam, Den Haag, Utrecht of Eindhoven.

Rotterdam hanteert de slogan ‘de vervuiler betaalt’. Ik me niet voorstellen dat de Rotterdammer ruim 25 procent meer vervuilt dan de gemiddelde Nederlander. Betalen we met zijn allen mee aan bijvoorbeeld vervuilende evenementen die de stad op de kaart moeten zetten? Of kennen die andere gemeentes het principe van een kostendekkende begroting nog niet?

Gemeente, volgend jaar graag een foldertje waaruit ik kan opmaken hoe mijn geld wordt besteed!

Gebaseerd op het COELO-rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2014 http://www.coelo.nl/rapporten/Kerngegevens%20belastingen%20grote%20gemeenten%202014.pdf

Geplaatst in AD/RD 15 februari 2014

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.